Peynir sevenlerin severek ve sıklıkla tercih ettiği peynir çeşitleri arasında yer alan Gravyer peyniri. Bir diğer ismiyle ülkemizde Kars Gravyeri olarak da biliniyor. Dünya mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir.
Oldukça lezzetli bir süt ürünü olan Gravyer peynirinin geçmişine, tarihine baktığımızda oldukça eskilere dayanmaktadır. Yıllanmış emekler ile üretilen bu lezzetli peynir vücudumuzun ve sağlığımızın dostudur diyebiliriz. Lezzeti doğallığında gizli olan gravyer peyniri, özellikle son yılların favori süt ürünlerinden arasında yerini almaktadır.
Yazımız içinde; ‘ Gravyer peyniri nedir? , Hangi yöreye aittir? , Gravyer peyniri nasıl yapılır? Gravyer peynirinin faydaları nelerdir? , Gravyer peyniri nasıl saklanır? , Gravyer peyniri nasıl tüketilir? ’ gibi fazlaca merak edilen soruların cevaplarını bulacaksınız.
Gravyer Peyniri Nerenin?
İsviçre gravyeri olarak bilinen bu peynir, genellikle ülkemizin Kars bölgesinde sıkça üretiliyor. Bu yüzden de Kars Gravyeri veya Kars kaşarı olarak ülkemizde bilinmektedir. Gravyer peynirinin tarihi, Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan işgal altındaki tarihine dayanmaktadır. Lezzetli Gravyer peyniri, İsviçrelilerin Kars’a gelmesi sonucunda ilk mandıranın kurulması ile üretilmiştir.
Gravyer peyniri sert bir kıvama sahiptir. Bu peynirin üretimi oldukça emekli ve zahmetlidir. Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen bu peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması daha sonra ise dinlendirilmesi ile meydana çıkmaktadır. Yıllanmış ve emekle üretilen Gravyer peyniri, içerisinde katkı maddesi bulundurmamaktadır. Bu sebeple besin değerleri açısından diğer peynir türlerinden daha yüksektir.
Ülkemizin Kars ilinde üretilerek ve buradan dünyaya arz edilen ‘ Gravyer peyniri hangi sütten yapılır? ’ sorusu, bizlere sıkça yönlendirilmektedir. Gravyer peynirine lezzetini veren Kars ilinin yüksek rakımlı yaylalarında beslenen hayvanların sütüdür. Kars yaylalarında bulunan zengin bitki çeşitliliği sayesinde beslenen ineklerin sütlerinden elde edilen Kars Gravyer peyniri, birçok bitkinin aromasını içerisinde barındırmaktadır. Kendisine özgün lezzete ve tada sahiptir. Kars Gravyer peyniri mevsimlik olarak üretilmektedir. Bu peynir, lezzeti ve doğallığı ile sıklıkla tercih edilmektedir.
Gravyer Peynirinin Faydaları
Gravyer peynirinin faydaları da bir diğer merak edilen konular arasındadır. Doğal ve lezzetli peynir çeşitlerinden biri olan Gravyer peyniri veya Kars Gravyer peyniri, daha önce de belirtildiği gibi içerisinde hiç bir fabrikasyon katkı maddesi bulundurmuyor. Besin değeri açısından oldukça zengindir. Diğer süt ürünleri gibi zengin bir kalsiyum kaynağı bulunmaktadır. Gravyer peyniri içerisinde sağlığımız için faydalı olan yüksek miktarda karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, A vitamini ve demir de bulunmaktadır. Sağlık açısından dostumuz olan Gravyer peynirinin faydalarını bu şekilde maddeleyebiliriz:
- Gravyer peyniri kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Yaşımız ilerledikçe ortaya çıkması muhtemel kemik erimesi riskini en aza indirir.
- Yüksek tansiyon hastaları için önerilmektedir. Bu hastaların günlük düzenli olarak tüketeceği Gravyer peyniri, tansiyonun düşürülmesinde ve dengelenmesinde oldukça etkilidir.
- Kanser riskini de en aza indiren içeriğe sahiptir. Bu peynir, kanser hastaları için enfeksiyon önleyici olarak kullanılabilmektedir.
- İçerisinde bulunan bazı maddeler sayesinde beynimizin ihtiyacı olan enerjiyi ciddi ölçüde karşılar.
- Sindirim sisteminde de etkili olan Gravyer peyniri oluşan rahatsızlıkların ve çeşitli mide sorunlarının tedavi edilmesinde etkilidir.
- İçerisindeki kalsiyum sayesinde diş çürümesini de engellemektedir. Bu durumun önüne geçerek diş etlerini besler.
- Kas ve eklem rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.
- Gravyer peyniri, gelişim çağındaki çocuklar için mükemmel bir kaynaktır.
Gravyer Peyniri Nasıl Saklanır?
Gravyer peynirini kestiğinizde delikli yapısını görebilirsiniz. Doğal lezzeti sayesinde dikkatleri üzerine toplayan Gravyer peynirini saklarken dikkat edilmesi gereken belli noktalar bulunuyor. Gravyer peynirini buzlukta veya derin dondurucularda saklanmamalıdır. Gravyer peyniri nasıl saklanır? Gravyer peynirini saklama koşulları, serin ve sıcaklığı yaklaşık olarak 5-10 derece civarında olmalıdır.
Gravyer peyniri, sağlıklı ve güvenli bir biçimde saklamak için sakladığınız ortamın biraz rutubetli olması sizin için avantaj olacaktır. Bu sebeple kilerde veya depoda saklamanız uygun olacaktır. Ancak gravyer peynirini buzdolabında saklamak istiyorsanız buzdolabınızın sebzelik bölmesine koymanız yararlı olacaktır.Bu peyniri muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise peyniri, açıkta bırakmamanız gerekiyor. Gravyer peyniri, açık kalması durumunda hızla kuruyarak yüzeyinde çatlaklar oluşmaya başlayacaktır. Müşterilerimiz Kars Gravyer peyniri Kars kaşarına çok benzediği için sıklıkla Kars kaşarı da satın almaktadır. Sizler de Eski Kars Kaşarı ürünlerini Ahmet Acar Süt online alışveriş markası olarak sitemizden satın alabilirsiniz.
Gerçek Kars Gravyer Peyniri Nasıl Anlaşılır?
En çok gelen sorulardan biri de şu şekildedir; Gerçek Kars Gravyeri nasıl anlaşılır? Gravyer peynirinde saman sarısı rengi ile yumurta sarı rengi arasında bir renge sahiptir. Kars Gravyeri kaşarını ısırdığımızda dişe dokunur ve hemen kırılıyor. Fakat birkaç çiğnemede ağzımızın içerisinde hemen kurabiye gibi dağılır. Yıllanmış yaşlı Kars Gravyeri kaşarı dilimizin arkasında tereyağı ve süt aroması hissi verir. Aynı zamanda dilin üzerinde tereyağı tabakası gibi bir his oluşur. Bu, olgunlaşmış ve yıllanmış Kars Gravyer peynirinin temel özelliğidir diyebiliriz. Olgunlaşmamış ve tam olmamış olanlarında da süt kreması ve belirgin süt tadı özelliği oluşur.
Kars eski kaşar fiziksel özellikleri hakkında daha detaylı bilgi vermemiz gerekir ise şunları diyebiliriz. Kars eski kaşar fiziksel özellikleri ile diğer peynir türlerinden farklıdır. Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırıyor. Eski Kars Kaşarı’nın kabuğunda da kendine has görüntüsü bulunmaktadır. Gri tonlarında bir renk ve kesit yüzeyi sarımsı krem renginde olmaktadır. Olgunlaşma süresi uzadıkça yapısı sertleşir.