Kars ilinde kaşar peyniri yapımı oldukça geçmişe dayanmaktadır. Kars kaşarı hakkında merak edilenleri bu blog yazımızda sizlere aktarıyoruz.
Yaklaşık olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarına dayanan Kars kaşar peyniri, yörede süt potansiyelini ve kalitesini fark eden uzmanların yöreye gelmesiyle imalatına başlanmıştır. Eski verilere baktığımızda Kars’ da ilk kaşar peyniri üretimi 1926 yılında yapılmıştır. Bu peynir üretimi Kars ili merkez köyü olan Kümbetli ‘de yapılmıştır.40’tan fazla kaşar imalathanesi 1927-1933 yılları arasında kurularak faaliyete geçmiştir. Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanmaktadır. O tarihlerden beri Kars yöresinin kültürüne özdeşleşmiş olan Kars peyniri sadece ülkemizde değil yurt dışında da bilinirlik kazanmıştır.
Kars Kaşarı Nedir?
Peynirin yapımında esas malzeme olan süt, 1600 civarında çiçekli bitkinin bulunduğu ve bunlardan 80 civarında taksonun endemil, 20 civarında taksonun ise nadir olduğu Kars ve Ardahan ilindeki meralarda otlayan hayvanlardan elde edilmektedir.
Kars ilinde üretilen kaşar peyniri mevsimlik şekilde üretilmektedir. Genellikle hayvanların Mayıs-Ağustos aylarında merada serbest dolaşımla beslendiği dönemde elde edilen sütlerden üretilmektedir.
Kars Kaşarının Özellikleri Nelerdir?
Kars kaşarının özellikleri nelerdir? Kars kaşarının diğer adı da eski kaşardır. Eski kaşar olarak da bilinen Kars eski kaşarı, sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Eski Kars kaşarının taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması daha sonrasında İse dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır. Adından da anlaşılacağı üzere eski kaşar adeta yıllandıkça lezzeti artmaktadır.
Kars kaşarı içerisinde bulundurduğu besin değerleri ile diğer tüm peynirlerden daha yüksektir. Gerçek Kars eski kaşarı fabrikasyon katkı maddesi içermez tamamen doğal bir peynir türüdür.
Kars kaşarı türleri arasında yer alan Kars göbek kaşarı ise diğer Kars kaşarlarından bazı farklı özelliklere sahiptir. Kars kaşarının imalatı sırasında üreticiler peyniri kalıba dökmek için uzunca bir süre yoğururlar. Bu yoğrulmadan sonra bir peynir parçası elde edilir. Elde edilen bu parça kalıba dökülerek Kars kaşarından ayrılır. Elde edilmiş Kars göbek kaşarı ise farklı bir peynir türü şeklinde satışa sunulur. Kars kaşarı üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca tekerlekler ve çuvallar içerisinde buzhanede yıllandırılma, saklanmaktadır.
Kars Eski Kaşar Fiziksel Özellikleri
Kars eski kaşar fiziksel özellikleri hakkında daha detaylı bilgi vermemiz gerekir ise şunları diyebiliriz. Kars eski kaşar fiziksel özellikleri ile diğer peynir türlerinden farklıdır. Taze Kars Kaşarı uzun süreden sonra kalıptan çıktığı gün beyazımsı renkte iken, açıldığından bir hafta içerisinde kabuk bağlayarak sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesilen yüzeyi açık beyazımsı bir renkte oluyor. Aynı zamanda tadı hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır. Eski Kars Kaşarı’nın kabuğunda da kendine has görüntüsü bulunmaktadır. Gri tonlarında bir renk ve kesit yüzeyi sarı tonlarında krem renginde olmaktadır. Olgunlaşma süresi uzadıkça yapısı sertleşir.
Kars Kaşarı Nasıl Yapılır?
En çok merak edilen soru ise ” Kars kaşarı nasıl yapılır? ” şeklindedir. Gerçek Kars kaşarı, Kars ilinin ve Ardahan ilinin dağlarında bulunan bitkilerin, çiçeklerin, yeşilliklerin inekleri beslemesiyle meydana gelen süt sonucunda kendine özgün aroması ile oluşmaktadır.
Kars Kaşarı genellikle inek sütlerinden yapılmaktadır. İnek sütüne aynı zamanda koyun ve keçi sütü de katılarak üretilmektedir. Kars Kaşarı geleneksel metotlar ile teleme denen beyaz peynirin iki kez rendelenmesinden sonra, teleme 0,3 mm çapında delikleri olan krom sepetlere doldurulmaktadır. Bu aşamada pişirilen peynirin pişirme derecesi 72-78 ‘C olan sulu haşlama kazanına daldırılarak 2 ila 3 dakika sakız gibi uzanana kadar haşlanır. Kuru haşlama tekniği olarak adlandırılan yöntem ile üretilen kaşar ürünlerini satın almayın. Bu tarzda yapılan kaşar peynirleri Kars Kaşarı niteliğini taşımaz.
Kaşarda sadece gıda sanayi tuzu kullanılmaktadır. Unutmayalım ki, kaşar peynirinin hazırlanmasında sanayi tuzu haricinde herhangi bir katkı ilave madde kullanılmamaktadır. Kars kaşarı 90 güne kadar taze, 90 günde sonra eski kaşar adı altında pazarlanmaktadır. Kars Kaşarı Türk Gıda Kodeksinin standartlarına uygun şekilde üretilmektedir. Doğal Kars Kaşar için Ahmet Acar Süt markası olarak sizlere en doğal ürünleri sunmaktayız. Ahmet Acar Süt online mağazamızdan doğal Kars kaşar satın alabilirsiniz.
Kars Kaşarı Besin Değeri Ve Kars Kaşarı Faydaları
Kars kaşarı besin değeri ve Kars kaşarı faydaları sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Kars kaşarı besin değeri diğer peynir türlerine göre biraz fazladır.
Gerçek Kars kaşarı besin değerleri ise 100 gramında 377 kcal kalori şeklindedir. Bunun yanı sıra bu besinin 1 Dilimi (bu da yaklaşık 10 gramlık miktarında) Kars Kaşarı karşılık olarak 38 kalori değerindedir. Genel itibariyle baktığımızda kalori değeri beyaz peynir ve diğer bazı peynirlere oranla daha fazladır. Bu yüzden de tüketirken 1 dilim beyaz peynirin 2/3’ü kadar olmalıdır. Kars kaşarı besin değerleri biraz fazla olsa da faydaları da oldukça fazladır.
Kars kaşarı faydaları için gün içerisinde 1 veya 2 dilim şeklinde tüketilmelidir. Kars kaşarı genel olarak baktığımızda yarım kilo kırmızı etten alınacak protein ve kalsiyum ihtiyacının ciddi kısmını karşılamaktadır.
- Eski Kars kaşarı, yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryen tüketiciler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
- Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması sayesinde kalp ve damar dostudur.
- Taze kaşara göre oranladığımızda fermantasyon işleminin ve sürecinin daha ağır olması aynı zamanda daha az miktarda doymuş yağ içermesi kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Özellikle vitamin açısından Kars kaşarında K2 vitamini oldukça zengindir. Kemiklerin güçlenmesini sağlar ve olası kemik rahatsızlıklarının önlenmesinde etkin şekilde rol oynar.
- İçerdiği K2 vitamini sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyici bir özelliği de bilinmektedir. Vücudumuzda bulunan damarlarda kalsiyum birikmesinin önüne geçmektedir.
- Kars kaşarı damar sağlığımızı korumada son derece etkilidir.
- Kars kaşarı aynı zamanda içeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde tok tutar.