Merhabalar ”Kars Kaşarının Hikayesi Nedir?” sorunun cevabını bu yazımızda birlikte öğreneceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından bu yana üretilmekte ve ülkemizde çeşitli yemekler ve de özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında müteşebbisler Kars ilindeki süt potansiyelinin farkına varmışlardır.
Kars Kaşarının hikayesi nitekim 1926 yılında ilk kaşar peyniri üretimi Kars’a bağlı Kümbetli Köyü’nde yapılmış, daha sonraki süreci kapsayan 1927 ve 1933 yılları arasında da 40’tan fazla kaşar imalathanesi açılarak, üretimler artırılmıştır.
Günümüzde ise Kars ilinde birbirinden farklı alanlarda, geleneksel üretim yapan modern kaşar peyniri üreten tesisler geliştirilmiştir. Üretilen peynirler, dünyanın dört bir yanına pazarlanmaktadır. Ayrıca yapılan üretimler yöre ekonomisinin de çok önemli bir parçası haline gelmiştir. Geçmişten bugüne dek yapılan kaliteli ve hakiki Kars kaşarı üretimi ülkemiz genelinde Kars ile özdeşleşmiştir.
Kars Kaşarının üretilmiş olduğu coğrafi bölgede hayvancılık ve özellikle de sığır yetiştiriciliği yaygın olarak yapılır. Sığır yetiştiriciliğinin temelini ise mera yetiştiriciliği oluşturur. Sığırların yetiştirildiği meralarda 1600 civarında çiçekli bitki bulunmaktadır. Bunlardan 80 tanesi taksonun endemil, 20 civarında da taksonun şeklindedir. Birbirinden farklı bitki türlerinden beslenen ineklerin sütleri hem vitamin ve de mineraller açısından zengin olmakta hem de peynir üretiminde kullanıldığında çok daha lezzetli bir tat yaratılmasını da olanaklı hale getirmektedir.
Kars Kaşarının üretiminin mevsimlik olduğu da unutulmamalıdır. Genellikle hayvanlar Mayıs ve Ağustos aylarında meralarda serbestçe dolaşarak beslenmektedirler. Yani bu dönemlerde hem otlaklar zengin kaynaklarla dolmaktadır hem de ineklerin sütleri daha çok ve kaliteli olmaktadır. Yani hakiki kaşar peyniri, diğer peynir türlerinden süt kalitesi açısından ayrılabilmektedir. Kars kaşarı genel olarak inek sütü kullanılarak üretilir. Ancak lezzeti artırmak için koyun ve de keçi sütü de eklenebilmektedir. Kars kaşarı tamamen doğal malzemelerle fabrikasyon işlemler yapılmadan üretilen bir üründür. Yani üretiminde geleneksel yöntemler daha sık tercih edilmektedir.
Kars Kaşarının Genel Özellikleri
Hakiki Kars Kaşarı üretiminde Ahmet Acar Süt firması olarak, yüzde yüz doğal ve katkısız malzemeleri tercih ediyoruz. Ürettiğimiz peynirlerin tamamında Kars ilinin geniş otlaklarında yer alan bitkileri tüketen ineklerden elde eden süt kullanılmaktadır. Tercih etmiş olduğumuz sütün kendisine has bir aroması bulunur.
Üretmiş olduğumuz Kars Kaşarları tamamen gelenekseldir. Bu nedenle de kendisine has sert bir yapısı mevcuttur. Taze kaşarlar ve Kars Kaşarları arasındaki en önemli fark ise gerçekleştirilen işlemlerdir. Yani
peynir geleneksel işlemlerden geçtikten sonra mayalandırılır, daha sonra ise dinlendirilmektedir. Böylece
lezzeti de diğer peynirlere göre daha da lezzetlidir.
Kars Kaşarlarının en önemli özelliklerinden biri de yıllandıkça lezzetinin artmasıdır. Kars Kaşarları bilindiği gibi ilk 9 ay boyunca taze kaşar olarak bilinirler ve bu şekilde satışa sunulurlar. 9 aylıktan sonraki süreçte ise eski kaşar niteliği kazanmaktadırlar. Hem üretimleri gereği hem de üretim aşamasında kullanılan malzemelerden dolayı Kars kaşarlarının besin değerleri oldukça yüksektir. Fabrikasyon katkı maddesi içermeyen yapısı ile sağlıklı yaşamı destekleyen bu ürün, yüzde yüz doğal ve bir o kadar da lezzetli bir gıda türüdür. En son aşamada ise vakumlu ambalajlarda paketlenir ve talep üzerine müşterilere gönderilmektedir.
Ahmet Acar Süt firmamız, üretimin her bir aşamasında hijyene büyük önem verir. Ürünlerimizin tamamı hijyenik ortamlarda üretilmekte olup, kaşar üretimi için gerekli malzemelerin tamamı uygun koşullarda toplanmakta ve saklanmaktadır. Satışa sunulan ürünlerimiz kaliteli ve güvenilir ambalajlarında, en uygun kargo koşulları sağlanarak siz değerli müşterilerimize ulaştırılır. Ürünlerimizin saklama ve tüketim koşullarına ilişkin bilgileri de web sayfamızda kolaylıkla bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun dileklerimizle…