Göbek Kaşarı Nedir? Nasıl Yapılır?
Peynir tüketiminin en yaygın olduğu ülkeler arasında yer alan ülkemiz, aynı zamanda peynir çeşitlerinin de en fazla olduğu ülkelerden biridir. Bilhassa yöresel peynirler açısından sayısız çeşit ve lezzet barındıran peynir üretimi, özellikle Kars, Ardahan, Erzincan vb. iller çevresinde yoğunluk göstermektedir. Bu yöresel peynirlerin her birinin kendine has bir aroması ve ayrı ayrı sahip oldukları çeşitli mineral ve vitaminler bulunmaktadır.
Yöresel peynir türleri arasında en yüksek besin değerlerine, en yoğun tüketici grubuna ve en leziz aromaya sahip peynirlerden biri de Göbek kaşar peyniridir. Göbek kaşarı hem yapım aşamaları, hem yapım malzemeleri açısından değerlendirildiğinde en doğal ve sağlıklı besin kaynakları arasında yer almaktadır.
Göbek kaşarı; yöresel olarak Kars ili ve çevresinde üretilen, on yıllardır özünü koruyarak tüketiciyle buluşan geleneksel bir lezzettir. Göbek kaşar peyniri üretiminde inek sütü kullanılmaktadır.
Özellikle üretimi yoğun olan bölgelerin kendine özgü otlarıyla beslenen ineklerin sütünden elde ediliyor olması, bu peynirin sahip olduğu aromanın sırrı olarak kabul edilir. O bölgelerde yetişen otlarla beslendikten sonra süt veren ineklerin sütüyle, seri üretim sırasında kullanılan inek sütünün kalitesi aynı olmadığından, göbek kaşarı alınırken yöresel üretim tercih edilmesi gerekmektedir. Bu sayede tüketici göbek kaşarının kendine has aromasını ve dokusunu kolaylıkla fark etmektedir. Üretim aşamasında 1 kg göbek kaşarı elde edilebilmesi için 12 Litre inek sütü kullanılmaktadır.
Göbek kaşarı yapımına dair uygulanan adımlar şu şekildedir:
· İnek sütü filtreleme aşamasından geçirilerek mayalanmaya hazır hale getirilir.
· Filtrelenen süt 34 derecelik bir ısı kullanılarak mayalama işlemine alınır.
· Isı verilen özel kalıplarda mayalama işlemi için minimum 46 dakika işleme devam edilir.
· Katı hale gelerek mayalanmaya başlayan sütler için kalıbın ısı dengesi ayarlanır.
· Süre sonunda mayalanan sütlerin yeniden süzülmesiyle teleme adı verilen parçalar elde edilir.
· Telemeler peynir altı suyundan arındırılır ve parçalar dinlendirilmek üzere tezgâha serilir.
· Dinlenen telemeler haşlanarak hamur kıvamına getirilir ve boğumlanır, bu sayede her boğum bir göbek kaşarı halini alır.
Geleneksel göbek kaşar peyniri yapımında hiçbir katkı maddesi ve koruyucu kimyasal bulunmamaktadır. Bu sayede içeriğinde bulunan doğal vitamin ve mineral dengesi korunur. Yöresel ürünlerin en temel özelliği, tüketici sağlığı açısından zararlı ve koruyucu madde içermemesidir. Bu sebeple geleneksel yöntemlerle üretilen göbek kaşar peyniri, zengin bir protein ve mineral kaynağıdır.
Göbek kaşar peyniri yapımı sırasında boğumlama işlemine tabi tutulduğundan, formu yuvarlak ya da kalıp olabilir. Aynı zamanda tadım açısından hafiflik sağlayan yapısı ile tüketicilerin yoğun talep gösterdiği peynirler arasında yer almaktadır.
Göbek kaşar peyniri, leziz tadı ve kolay tüketim avantajının yanı sıra, mide dostu bir peynir çeşididir. Doğal yapısında bulunan enzimler sayesinde kolay sindirime yardımcı olur ve mide sağlığına katkı sağlar.