Merhabalar, Ahmet Acar Süt okuyucuları bu yazımızda meşhur Gravyer Peynirinin serüvenini ele alacağız. Peynir sevenlerin sıklıkla tercih ettiği peynir çeşitleri arasında yer alan Gravyer Peyniri, dünya mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Oldukça lezzetli bir süt ürünü olan Gravyer Peynirinin tarihi de oldukça eskilere dayanmaktadır. Yıllanmış emekler ile üretilen bu lezzetli peynir, insan vücudu için faydaları da saymakla bitmiyor. Lezzeti doğallığında gizli olan gravyer peyniri, son yılların favori süt ürünlerinden biridir.
Gravyer Peynirinin Tarihsel Serüveni
İsviçre kökenli bir peynir olan gravyer adını İsviçre’nin bir kasabası olan Gruyère’den alıyor. İnek sütünden yapılan gravyer peynirinin üretimi Türkiye’de Kars’ta yapılıyor. İşte gravyer peynirinin 1900’lü yılların başında Rus işgali ile başlayan ve günümüze kadar gelen ilginç serüveni
Kars, işgalci Rus yönetimi tarafından 1878-1918 yılları arasında imar edilirken, İngiliz Sanayi Devrimi’ni yakalamak amacındaki Ruslar birçok Avrupalı girişimciyi bölgeye davet ederler. Bölge endemik çiçekleriyle, her daim yeşil otlaklarıyla hayvancılığa uygundur. Çarın davetiyle gelen İsviçreli David Moser, bölgenin bu özelliklerinin İsviçre gruyere peynir üretimi için ideal olduğunu görerek ilk peynir zavotunu kurar.
1905 yılından başlayarak, genellikle Rus ve Alman kolonilerinin yaşadığı, çayır ve otlakların en iyilerine ait, doğal koşulları sığırcılığa en uygun olan Kars ve Ardahan’daki Malakan köylerinde Rusça ‘zavot’ denilen peynir imalathaneleri kurulur. O dönem tüm bölgede 50’yi aşkın peynir zavotu bulunmakta ve bu girişim Rus çarı tarafından da desteklenmekteydi.
1918 Rus hakimiyetinin sona ermesiyle birlikte Moser, mandıralarını Alman kolonist Alexander Kaiser’e satarak bölgeden ayrılır. Aslında bu el değiştirme İsviçreli gruyere peynirinin Kars gravyerine dönüşünün de başlangıcı olacaktır. Peynir tabaklarının vazgeçilmezi deliksiz gruyere peyniri ve delikli ama tatlı emmental peyniri melezlemesi olan Kars gravyeri yeni bir tat, yeni bir stil yaratmıştır.
İsviçre gravyeri olarak bilinen bu peynir, ülkemizde Kars Gravyeri veya Kars kaşarı olarak sıklıkla üretilmektedir. Tarihi, Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihine dayanan bu lezzetli peynir, İsviçrelilerin Kars’a gelmesiyle ilk mandıranın kurulması ile üretilmiştir. Sert bir kıvama sahip olan Gravyer peynirinin üretimi oldukça emekli ve zahmetlidir. Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Gravyer Peynirinin Faydaları Nelerdir?
Doğal ve lezzetli peynir çeşitlerinden olan Gravyer Peyniri, daha önce de belirtildiği gibi içerisinde fabrikasyon katkı maddesi bulundurmadığı için besin değeri açısından oldukça zengindir. Diğer süt ürünleri gibi zengin bir kalsiyum kaynağı olan Gravyer peyniri içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, A vitamini ve demir de bulunmaktadır. İnsan sağlığına birçok açıdan fayda sağlayan Gravyer Peynirinin faydalarını sizler için araştırdık.
- Kas ve eklem rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.
- Gravyer peyniri, gelişim çağındaki çocuklar için mükemmel bir kaynaktır.
- Sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıkların ve çeşitli mide sorunlarının tedavi edilmesinde etkilidir. İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde diş çürümesinin önüne geçerek diş etlerini besler.
- Kanser riskini de azaltan bu peynir, kanser hastaları için enfeksiyon önleyici olarak kullanılabilmektedir.
- İçerisinde bulunan maddeler sayesinde beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi büyük ölçüde karşılar.
- Kalsiyum açısından zengin bir kaynak olan Gravyer peyniri, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması muhtemel kemik erimesi riskini en aza indirir.
- Yüksek tansiyon hastalarının günlük düzenli olarak tüketeceği Gravyer peyniri, tansiyonun düşürülmesinde ve dengelenmesinde etkilidir.
Nasıl Tüketilir?
Genellikle kahvaltıda tüketilen gravyer, Kars gibi bazı bölge ve şehirlerde; hazma yardımcı olduğu gerekçesiyle yemek sonrası yeniliyor. Asıl yeri ise peynir tabağında… Yüksek rayihası nedeniyle özellikle şarabın en iyi arkadaşı olan gravyer, fondü peyniri olarak da tüketiliyor.
Nasıl Saklanır?
Kesilmeden, 0-1 derece arasında dört yıl saklanabilir. Saklandığı yerde nem oranı yüzde 75 olmalı. Yoksa peynir kurur, çok sertleşir. Ev tüketiminde, kesildikten sonra altı ay raf ömrü var. Vakuma giren ürünün tadı değişir. Bu nedenle satıcıdan tüketilebilecek kadar bir miktar kesilerek alınmalı.
Besin Değerleri: Porsiyon: 100 gr. için Kalori (kcal): 413 Toplam yağ: 32 gr. Kolesterol: 110 mg. Sodyum: 336 mg. Potasyum: 81 mg. Karbonhidrat: 0,4 gr. Diyet lifi: 0 gr. Şeker: 0,4 gr Protein: 30 gr. A vitamini: 938 IU Kalsiyum: 1.011 D vitamini: 24 IU B1, B12 vitamini: 1,6 C vitamini: 0 mg Demir: 0.2 mg Pridoksin: 0,1 mg. Magnezyum: 36 mg
Gravyer Peyniri Yoksa Yerine Ne Kullanılır?
Yemek yaparken kullanabileceğiniz Gravyer Peyniri evinizde yoksa yerine eriyebilen kaşar peyniri çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Gravyer Peyniri, aroma olarak diğer Kaşar Peyniri çeşitlerinden farklı da olsa yapı olarak diğer kaşar peynirleri ile benzerlik göstermektedir.
Gravyer Peynirinin Serüveni, Online Sipariş
Sevgili, Ahmet Acar Süt okuyucuları bu yazımızda sizlerle Gravyer Peynirinin serüveni başlığı altında birçok konuya değindik Eğer sizlerde yöresel yapısı ve lezzeti ile öne çıkan Gravyer Peynirini, uygun fiyat seçenekleri ile satın almak istiyorsanız Ahmet Acar Süt online satış mağazamızı ziyaret edebilirsiniz. Kaliteli süt ürünleri markaları tarafından lezzet severlerin beğenisine sunulan en iyi Gravyer Peynirini, online satış mağazamız üzerinden adresinize sipariş edebilirsiniz.