Bal basit karbonhidrat kaynağıdır. %17,1 su, %82,4 karbonhidrat ve %0,5 protein, amino asitler ve niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içerir.
Balın sağlığa olan etkilerinden bahsetmek için yetişkinlerin günde 3-5 yemek kaşığı veya 6-10 çay kaşığı bal tüketmesi gerekir. Bu miktar yaklaşık 50-80 grama denk gelmektedir. Öte yandan, çocukların kilogram başına ortalama 1 gram bal tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 kg. Çocuklar günde 20 gramdır. Yani yaklaşık 1,5 yemek kaşığı veya 3 çay kaşığı bal tüketilmelidir. Bu sayede bal yeme alışkanlığı ve balın faydaları birkaç ay sonra ortaya çıkmaya başlayacaktır.
Meyveli tatlılar yaparken şeker eklemeden balla tatlandırabilirsiniz. Kek ve bisküvilerde şeker yerine bal tercih edebilirsiniz. Su içmekte zorlanıyorsanız, tatlılığını arttırmak için biraz bal, limon ve nane kullanabilirsiniz.
Bal Sıcak İçeceklerle Karıştırılabilir Mi?
Kalorilerin balın besin değeri üzerindeki etkisi zamanla orantılıdır. Örneğin, bal 24 saat 50°C’de tutulursa baldaki besinlerin bir kısmı kaybolur, ancak tüm besinler, özellikle mineraller kaybolmaz. Bal 76°C’de 10 dakika tutulursa yapısı pek değişmez. Bu nedenle çay ve süt ürünleri gibi kısa sürede içilen içeceklerde bu değişiklikler hemen hemen yoktur. Balın içerdiği mineraller, vitaminler, flavonoidler ve enzimlerden yararlanmak için tüm sıcak, ılık veya soğuk içeceklerde şeker yerine bal kullanmak her zaman avantajlıdır.
Bal Nasıl Yenirse Faydalı Olur?
Bal, doğal yapısı gereği hassasiyet gösterilmesi gereken bir üründür. İçeriğinin zenginliği ve faydaları sonsuzdur. Balı buzdolabında saklamayın. Bal oda sıcaklığında yenmelidir. Kapağı serin, karanlık ve karanlık bir dolapta mümkün olduğunca sıkı tutun. Balın bozulması diye bir şey yoktur. Gerçek balda bakteri görülmez.
Kahvaltıda ekmeğin üzerine bal sürebilirsiniz, doğranmış elma, muz gibi meyvelere, çocuğunuzun meyve püresine ve yemeğine ekleyebilirsiniz, ballı kek ve bisküvi yiyebilirsiniz. Tereyağı veya kaymak ile ve bal en iyi eşleşmelerdir. Kahvaltıda özellikle bir dilim kızarmış ekmekle birlikte fındık ezmesinin üzerine 1 tatlı kaşığı bal gezdirip afiyetle yiyebilirsiniz. Doğal özelliklerini kaybetmemek için balı kaynatmayın. Çay, süt gibi içeceklere kaynama sıcaklığında eklemeyin.
Balın özelliğini kaybetmemesi için sıcaklığın 90 derecenin altına düşmesi gerekir. Balı ılık süte veya ılık bitki çayına koyabilirsiniz. Tatlı olarak şeker yerine bal kullanmayı planlıyorsanız, şerbet yapmak için balı kaynatmayın. Kaynayınca tadı, rengi ve faydaları kaybolur. Ilık suda eritip kullanabilirsiniz. Bal ve limonun ılık suyunun soğuk algınlığına iyi geldiğini söylüyorlar. Gerçekten de boğazı yumuşatabilir ve mideyi rahatlatabilir. Bal, şifalı içeceklerden şerbetlere, kadınların cilt bakımı ve güzellik maskelerine kadar birçok yerde kullanılmaktadır.
Gece Yatarken Bal Yenir Mi?
Kilo vermek istiyorsanız, süreci hızlandırmak için yatmadan önce bir kaşık bal yiyebilirsiniz. Bal yedikten sonra vücut termojenez etkisi üretecek, metabolizmayı hızlandıracak ve gece uyurken bile yağ yakmanıza yardımcı olacaktır.
Her Gün Bal Yemenin Zararları
Bal fazla tüketilir ve doğru seçilmez ise vücuda ciddi zararlar verebilir. Balın tamamı şeker ve bu şekerin çoğu fruktoz olduğundan insülin direnci, fazla kiloları ve şeker hastalığı olan kişiler tüketmemelidir. Tüketilen balın kalitesi de önemlidir. Düşük kaliteli ürünler fiziksel rahatsızlığa neden olabilir. İnsan vücudunda alerjiye neden olabilir. Diyet planınızda şekerli ürünler varsa, onları silip bal ile değiştirebilirsiniz, böylece bal tüketebilirsiniz.
Aç Karnına Bal Yemek Faydaları
Beynin normal çalışması için sabah ve akşam aç karnına bir yemek kaşığı bal yemek önemlidir. Beyin ısısını vücut sıcaklığından 1 derece daha yüksek tutmak gerekir. Bal da bu konuda oldukça yardımcı bir besindir. Balın diğer faydaları da aşağıda gösterildiği gibi hücre gelişimine yardımcı olur:
·Soğuk suyla karıştırmak ishali durdurabilir ve ılık suyla karıştırmak müshil etkisi yapabilir.
·Kalp, ishal ve yüksek tansiyondan şikâyet edenler için oldukça faydalı bir besindir.
·İçerdiği enzimler sayesinde bağırsaklardaki mantarları ve zararlı bakterileri yok edebilir.
·Sütle birlikte alındığında sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi vardır.
·Karabiber ile karıştırılmışsa, sırt ağrısına iyi gelen bir merhem olarak sırta uygulayın.
·Bağırsak yaralarını iyileştirir ve mide ağrısını giderir.
Bal Nasıl Tüketilmeli
Bal mükemmel bir antioksidandır. Düzenli olarak tükettiğinizde vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca anti bakteriyel özelliklere sahiptir ve cildi güzelleştirebilir. Kilo konusunda bilinçli bir insansanız, şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Ama bal dâhil değildir. Bal metabolizmanızı artırabilir ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
Balda kolesterol yoktur. Aksine, bal kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Günlük bal tüketiminin vücuttaki antioksidan oranı üzerinde olumlu etkisi vardır. Baldaki antioksidanlar kan damarlarının daralmasını engeller. Arterlerin daralması kalp krizlerine, hafıza kaybına ve baş ağrılarına neden olabilir. Her gün bir bardak suya birkaç kaşık bal ekleyip tüketirseniz tüm bunların önüne geçebilirsiniz.
Araştırmalara göre düzenli bal tüketimi stresle savaşmaya, hücrelerin antioksidan savunma sistemini yenilemeye ve böylece hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca balın içindeki kalsiyum beyin tarafından kolayca emildiği için beyin fonksiyonuna da olumlu etkisi vardır. Baldaki şeker kandaki insülin seviyesini artırarak seratonin salgılanmasını sağlar. Seratonin melatonin olur. Melatonin uyku kalitesini artırabilir.
Sabah Aç Karnına Bal Yemek Faydaları
Her sabah aç karnına bir kaşık bal tüketilmesi tavsiye edilir. Balın güçlü bir bakterisit etkisi vardır. Günde bir kaşık bal, sindirim sistemi ile ilgili birçok hastalığı önlemeyebilir. Ayrıca mideden geçen bakterileri öldürebilir ve mukoza zarındaki küçük yaraları iyileştirebilir.
Sarımsak ayrıca antiseptik ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Balın gücünü ekledikten sonra etkisi 10 kata kadar artar. Sarımsak ve bal bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yeterlidir. Küçük bir kavanoza 3-4 diş sarımsak ve 1 su bardağı bal koyun. Kavanozun kapağını kapatıp birkaç gün bekledikten sonra her gün bir kaşık alın. Kendinizi hiç olmadığı kadar sağlıklı ve enerjik hissedeceksiniz.
Sabahları Aç Karnına Bal Yemek Kilo Aldırır Mı?
Bal vitaminler, mineraller ve amino asitler içerir. Bu tür yiyecekler kilo almaya değil, kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca obezite yi önleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Sabah kalktıktan sonra aç karnına bir bardak bal ve limon yerseniz metabolizmanız hızlanacaktır. Enerjiniz yüksek olacak ve kendinizi tok hissetmeye devam edeceksiniz. Bu şekilde kilo da verebilirsiniz. Ayrıca yağlama vb. durumlarda bunu önlemek için bal kullanılabilir.