Merhabalar, bu yazımızda sizlerle ‘’Kars Kaşarı Neden Meşhur?’’ sorusunun cevabını bu yazımızda açıklayacağız. Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren de Kars ilinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.
Kars Kaşarının dünya çapında bu kadar meşhur olmasının nedenleri arasında Kars Kaşar peyniri üretimi de mevsimlik olarak meydana gelmektedir. Lezzeti ve doğallığıyla kendini aratan bu peynir de Kars ilinden tüm ülkeye ve dünyaya arz edilmektedir.
Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Kars Kaşarının bu kadar meşhur ve tercih edilmesi özelliklerine de bağlıdır. Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır. Adeta yıllandıkça lezzeti artan bu peynir Kars kaşarı üreticileri tarafından verilen yoğun emekler sonrasında sofralara ulaşmaktadır. Kars kaşarı içerisinde barındırdığı besin değerleri diğer tüm peynirlerden daha yüksektir, ayrıca fabrikasyon katkı maddesi içermeyen doğal bir peynir türüdür.
Kars göbek kaşarı ise diğer Kars kaşarlarından ayrılır. Kars kaşarının imalatı sırasında ustalar peyniri kalıba dökmek üzere uzunca bir süre yoğururlar. Bu yoğrulma aşamasında bir peynir parçası elde edilir ve bu parça kalıba dökülecek Kars kaşarından ayrılır. Ayrılan bu “Kars göbek kaşarı” ise farklı bir peynir türü şeklinde satışa sunulur. Kars kaşarı tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve çevresi kararmış kaşar peyniri, üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca çuvallar içerisinde buzhanede yıllandırılmaktadır. Kısacası Kars kaşarının özelliği onun yoğun emek süreçlerinden geçerek uzunca bir süre bekletilmesiyle elde edilmesidir.
Meşhur Kars Kaşarı Nasıl Yapılır?
Ahmet Acar Süt ailesi olarak sizlerle Kars Kaşarı nasıl yapılır? Kars kaşarı yapılırken nelere dikkat etmelisiniz? sorusunun cevabını haydi gelin inceleyelim; Orijinal Kars Kaşarı, Kars ilinin dağlarında bulunan bitkilerin inekleri beslemesiyle meydana gelen süt sonucunda kendine has aroması oluşmaktadır. Ancak evinizde yapmak istiyorsanız Kars Kaşarı yapımı için tarifimiz şu şekilde: Pastörize olmamış taze sütün içerisine yoğurt konularak teleme haşlanması için gereken asit seviyesine kolayca ulaşılabilir. Ancak ilave edilecek yoğurdun, peynir sütüne daha etkili karışması için biraz sütle karıştırılarak ilave edilmesi daha yerinde olacaktır. Ardından 20 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Sonrasında 12 litre süte iki kapak peynir mayası bolca suyla karıştırılarak eklenir.
Tekrar pıhtılaşma sürecine kadar beklemeye bırakılır. Bu noktada pıhtılaşmanın yeterli düzeyde olması çok önemlidir. Bu durumda elinizle dokunduğunuzda pıhtı tabakası eğer elinize yapışıyorsa henüz yeterince hazır değildir; iyice pıhtılaşması gerekiyor demektir. Pıhtı yapışkan özelliğini kaybedecek düzeye geldikten sonra pıhtı kesim işlemi başlar; ancak pıhtılaşma evresini geciktirmemelisiniz. Pıhtı tabakasının üzerinde sarı, yeşil sulanma görüyorsanız pıhtılaşma gecikmeye başlamış demektir. Oluşan pıhtıyı bir bıçak yardımıyla nohut büyüklüğünde kırıp alabilirsiniz.
Pıhtıyla birlikte ayrılan suyun çeyreği veya yarısı kadarını alınız. Geri kalan suyu ise kırk derecede ısıtabilirsiniz. Yaklaşık 1-2 saat ısıttıktan sonra bir tülbent veya süzgeç yardımıyla suyu süzebilirsiniz. Ardından üstüne ağır bir malzeme koyarak kalıplaşması için bekletin. Kalıplaşan peyniri dilimleyin ve sıcak su içerisinde kaynatın. Bu işlem sırasında kontrol edilir, eğer kaşar kıvamında esneme yapıyorsa peyniriniz olmuş demektir. Su içerisinden çıkarın ve güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi sonrası bir kalıba koyarak bekletin. Yaklaşık 24 saat sonra tüketmeye hazır hale gelmiş olacaktır.
Meşhur Kars Kaşarının Besin Değeri
Sağlıklı ve düzenli bir spor hayatı olanların önemli olarak takip ettikleri konulardan biri ise yedikleri besinlerin besin değeridir. Haydi gelin birlikte öğrenelim;
Kars kaşarı zengin bir içeriğe sahip olmakla birlikte, karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, kalsiyum, A vitamini ve biraz da demir içermektedir. 25 gramlık bir Kars kaşarı kalori açısından ise 75 cl değere sahiptir. 100 gramlık bir Kars kaşarının içerisinde; 38 gram protein, 18 gram yağ, 0.47 gram karbonhidrat, 99 miligram potasyum, 701 miligram kalsiyum ve 0.34 miligram demir bulundurmaktadır. Yağ oranı %70, Protein oranı ise %29’dur.
Meşhur Kars Kaşarı Faydaları Nelerdir?
- Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için doyurucu bir içerik deposudur.
- Katkı maddesi içermemesi açısından ve içinde bulundurduğu kalsiyum, protein gibi gelişime katkı sağlayan maddeleri nedeniyle bebeklerin ve çocukların tüketmeleri vücut gelişimi açısından etkilidir.
- Alzheimer rahatsızlığı oluşmasını engelleyicidir, beyni besler.
- Diş çürümesini engeller ve dişleri besler.
- Kas ve eklem rahatsızlıklarında iyileştirmeye yardımcı olur.
- Beyni enerji açısından besler.
- Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için oldukça etkilidir.
- Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle tüketilmektedir.
- Kanseri önlemede etkili rol oynar. Ülser hastalığına karşı koruyucu vazife görür.
- Kars kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum deposudur.
- Kemik erimesini engeller.
Kars Kaşarı Nasıl Yenir?
Bu başlıkta Meşhur Kars Kaşarı nasıl yenir? sorunun cevabına değineceğiz. Hakiki Kars kaşarı bazı kaşar türlerine alerjisi olan bireylerde alerjiyi ve migreni tetikleyebilir. Zengin yağ içermesi sebebiyle kilo kontrolü uygulayanlar, yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermeli ve 2 dilimden fazla tüketmemelidir. Yine kalp rahatsızlığı, kolesterol sorunu olan bireyler için de sınır yine 2 dilimdir ve mümkünse doktora danışılmalıdır. Kars kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Kars kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilir veya kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.
Meşhur Kars Kaşarı Nereden Alınır? Online Sipariş
Sevgili, Ahmet Acar Süt okuyucuları bu yazımızda sizlerle Kars Kaşarı neden meşhur? sorusunun cevabını bu yazımızda sizlere açıklamaya çalıştık. Meşhur Kars Kaşarı alırken dikkat etmeniz gereken hususlar var. Hakiki Kars kaşarı diğer kaşar türleri gibi rahatlıkla bulabileceğiniz bir kaşar değildir. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken satın alacağınız kaşarın gerçekten Kars Kaşarı olup olmadığıdır. Öncelikle kaşarın renginin beyaza yakın değil sarıya daha yakın olması ayırt edilmesini sağlayan en önemli özelliğidir. Eğer sizlerle Meşhur Kars Kaşarına ulaşmak ve sipariş vermek isterseniz. İnternet sitemize ziyaret edebilir, iletişim numaralarından bizlere dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.